Ce mai zice Ministrul Turismului despre pârtiile de pe domeniul schiabil Bâlea


Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat într-o conferință de presă la Sibiu, că a reușit în ultimele luni mai multe întâlniri cu primarii comunelor incluse in proiectul domeniul schiabil Bâlea – Capra din Munții Făgăraș și cu reprezentanții Ministerului Mediului, astfel încât avizul de mediu ,,să poata fi obținut ușor”. Viitoarele pârții vor fi create „în afara ariilor protejate sau să intersecteze ariile protejate”, a menționat ministrul Trif.

Proiectul ,,200 de zile de zăpadă pe an. Dezvoltare durabilă în masivul Făgăraş”, depus de asociatia ADI Monte Făgăraș Bâlea Capra include 9 prim[rii din județele Sibiu, Brașov, Argeș.

Județul Sibiu: Cârțișoara, Arpaș, Porumbacu

Județul Brașov: Ucea, Drăguș și Viștea

Județul Argeș: Refu, Cicănești, Albești

 ,,Am reușit pe domeniul schiabil din Munţii Făgăraş să am mai multe întâlniri cu primarii care compun ADI-ul. Am fost cu ei și la Ministerul Mediului, astfel încât să poată fi obținut avizul de mediu care este extrem de important, fiind și o zonă protejată, să poată să fie obținut ușor, adică proiectul să ocolească acele zone care au regim special”, a declarat Trif în conferința de presă de la Sibiu, citat de presa sibiană.Balea

El a precizat ca discuțiile au vizat inclusiv zonele unde vor fi amenajate partii de schi, în anumite porțiuni acestea urmând chiar să ,,intersecteze ariile protejate”.

,,Înainte de a schița proiectul, am avut o discutie cu primarii și Ministerul Mediului tocmai pentru a trasa pârtiile de schi în afara ariilor protejate sau să intersecteze ariile protejate pe o distanță cât mai mică, astfel încât impactul acelui proiect să fie minim față de mediu. În zona aceea sunt arii protejate, unele cu strictă protecție”, a detaliat ministrul Turismului.

Domeniul schiabil Bâlea a fost inclus anul acesta, prin Hotărâre de Guvern, într-un pachet de ,,investiţii strategice” format din opt proiecte, și inclus în legislaţia care reglementează parteneriatul public-privat.

Potrivit comunicatului transmis de Guvern, este vizat un nou complex turistic pentru schi în masivul Făgăraş care ar urma să includă mai multe stațiuni, la sub 1000 metri altitudine.

,,Existenţa infrastructurii necesare pentru practicarea sporturilor de iarnă pe ambii versanţi ai masivului Făgăraş, amplasarea în mijlocul ţării, cât şi apropierea de numeroase destinaţii turistice şi culturale precum cele din Sibiu, Curtea de Argeş, Cetatea Poenari, Transfăgărăşean fac această zonă foarte atractivă. Se are în vedere realizarea a 150 km pârtii de schi, cu instalaţiile aferente (telegondolă, telescaun, instalaţie cablu etc.) şi dezvoltarea unor staţiuni la cota 700 m, la baza pârtiilor de schi şi sanie, cu capacităţi de cazare de peste 50.000 de locuri, turiştii având posibilitatea să folosească mijloacele de transport personale în zona domeniului de schi”, se arată în comunicatul Guvernului.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.