Cum s-a împărţit bugetul în comuna Hârseni


În şedinţa Consiliului Local Hârseni, desfăşurată în data de 28 aprilie a.c., a fost votat bugetul comunei pe anul în curs. În sumă de puţin peste 17 milioane de lei, acest buget este asemănător celui din anul precedent, în ce priveşte cuantumul său.

sedinta CL Harseni

,,Avem proiecte în derulare la care deja avem finanţare, cum ar fi lucrările la apă,  asfaltarea pe Valea Sebeşului sau montarea de rigole și podețe în satul Copăcel. Astfel că am decis să cheltuim anul acesta din bugetul local pentru fondul funciar, pentru realizarea PUG-ului, pentru căminul din Hârseni, pentru câteva dotări etc.

În ce priveşte fondul funciar, cel mai mic procentaj privitor la existența titlurilor de proprietate se înregistrează la Mărgineni, unde mai este de împărțit cam 90% din teren. Pentru satul Sebeș am măsurat și am depus în acestă primăvară la OCPI documentația pentru circa 150 de hectare de pământ. Aici am prins Programul european de sectorizare pe fonduri europene. L-am avut și în anul 2020 și am putut să îl prelungim și pentru anul 2021. Asta înseamnă că din fonduri europene se plătesc cam 60 de lei din costul unei parcele. Cifra aceasta reprezintă în jur de 60% din cheltuielile care se fac cu o parcelă. Momentan avem două firme angajate care fac măsurători la Sebeș și estimăm că ar mai tebui măsurată o suprafață de 100 de hectare. La Hârseni și la Copăcel avem un procent de titluri date de 60% din arabil, fâneață nu mai este de măsurat, fiind împărțită deja. Cu Hârseniul estimăm că ne apropiem până la finalul anului de un procent de 90% din ceea ce înseamnă titluri eliberate.

primar Daniel Dâmboiu

În ce priveşte Planul Urbanistic General, adică PUG-ul, vă put scune că am contractat o firmă din Bucureşti să îl facă pe toată comuna. În jur de 2 ani va dura această lucrare. Comuna Hârseni nu a avut niciuodată un PUG.

În ce priveşte căminul cultural din Hârseni, el va fi reabilitat cu fonduri de la bugetul local. Lucrările sunt mai mici ca valoare faţă de cele de la căminul din Mărgineni și, ca să îl facem mai repede, nu mai căutăm pentru el fonduri europene. Am estimat că ne va costa puțin peste 100.000 de lei. Acoperișul acestui cămin este nou, are nevoie de câteva reparații, mai punem o centrală termică pe gaz, scoatem afară vechile sobe, dotăm bucătăria etc. Căminul din Mărgineni este într-o stare atât de proastă, încât are nevoie de 5 ori banii care se vor folosi la căminul din Hârseni, motiv pentru care dorim să îl depună la finanțare pe un program cu fonduri europene.

Tot din bugetul acestui an mai cumpărăm centrale termice pentru dispensar şi primărie, pe lângă cea pentru căminul din Hârseni, de care v-am spus mai sus”, a explicat primarul Daniel Dâmboiu.

Faţă de alte administraţii locale din zonă, unde şedinţele de consiliu în care se aprobă bugetul durează cu orele şi nasc discuţii aprinse între membrii diferitelor partide, consilierii locali din Hârseni au căzut de acord asupra împărţirii banilor încă de la şedinţele de comisii, astfel încât în plen votul a fost fără discuţii.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.