Români, proprietari în paradisul Balcicului, oferă cazare tot românilor


Vreme de 27 de ani, România a stăpânit un ținut minunat aflat în sudul Dobrogei, pe care l-a denumit Cadrilater, de la forma sa cu patru laturi. Înainte de 1913, această zonă cu ieșire la Marea Neagră a fost a Bulgariei. Tot Bulgariei i-a revenit în mod firesc în 1940, dar în cele aproape trei decenii multă istorie românească s-a scris pe malul bulgăresc al mării.

Muntele de calcar care îmbrățișeaza marea, albastrul limpede al apei și vegetația cu ușor iz mediteranean ale Cadrilaterului băteau cu mult litoralul românesc, așa că Regina Maria a României și-a ridicat acolo un castel în care să petreacă lunile de vară, cu proprii bani obținuți din scrieri. Stațiunea se numește Balcic și, prin testament, Regina îi lasă castelul fiului ei, Carol al II-lea, cu rugămintea să i-l dea mai târziu viitorului rege Mihai. Îi roagă ca după moartea ei să-i depună inima în capela de la Balcic, pentru a se odihni pe vecie în adierea brizei.

Dacă nu i-ați văzut niciodată castelul și bisericuța Stella Maris în care i-a ,,locuit’ inima, ar fi bine să o faceți.

Castelul construit de Regina Maria la Balcic

Am întâlnit un cuplu de români, îndrăgostit de marea și istoria Balcicului, care petrece o jumătate de an în România, o jumătate de an în țara vecină. Aceștia au două apartamente în Balcic, situate într-un resort nou construit, pe care le pun mereu la dispoziția turiștilor români, dornici să cotrobăiască prin cotloanele istoriei Cadrilaterului.

,,Am tot mers de-a lungul anilor în zona Balcicului, căutând să vizităm niște rude ale soțului meu, care are sânge bulgăresc în familie, dar și pentru a ne face micile concedii de vară aici. Ne-a fascinat Balcicul, încât într-o bună zi din 2019, când am ajuns din întâmplare să vedem un aparatament într-un resort, l-am cumpărat fără să mai stăm pe gânduri. În 2020 am mai cumpărat încă unul. În aceste două apartamente cazăm în special turiști români, bucuroși că vorbim aceeași limbă și că îi putem îndruma spre toate zonele de interes turistic și în special spre castelul reginei”, spune soția.

Românii sunt proprietari în paradis. Apartamentele lor fac parte dintr-un resort de 120 de hectare, pe care funcționează unul dintre cele mai mari terenuri de golf din această parte a Europei, cu 18 găuri. Proprietarul resortului a transformat un teren cultivat cu porumb în ceea ce azi poartă numele de Lighthouse Golf & Spa Hotel. Pe acest vast teren a făcut împăduriri, a ridicat  dealuri, a amenajat 6 lacuri și 12 kilometri de alei de plimbare, a construit un hotel de 5 stele cu un spa de 3000 de metri pătrați și câteva cladiri cu apartamente.

Lighthouse Golf&Spa Resort

terenul de golf cu 18 găuri

Două dintre aceste apartamente sunt ale romanilor. ,,Unul dintre apartamentele noastre are 3 camere și este compartimentat în 2 dormitoare cu paturi matimoniale, 2 băi, un living de 30 mp cu bucătărie încorporată și cu canapea, 2 balcoane imense cu vedere bilaterală și 2 băi. Pot fi cazate aici 5 persoane. Celălalt este un apartament cu 2 camere, format dintr-un dormitor cu pat matrimonial, un living de 28 mp cu bucătărie și canapea, baie, hol și balcon. Aici pot sta 3 persoane. Apartamentele sunt situate la etajele II și III. Proprietarii apartamentelor si oaspeții lor beneficiază de acces gratuit la piscină, turiștii pot lua lecții de golf, pot merge cu bicicleta, pot admira marea de la înălțime, pentru că tot resortul este cocoțat pe un platou deasupra mării. În apropiere există hotelul de 5 stele care are un spa nemaipomenit cu piscină exterioară, piscină interioară, saună și câte și mai câte. Cei care stau in apartamentele oferite de proprietarii români pot avea reducere de 30% la spa-ul hotelului pe baza unui card și de 10% la toate barurile acestuia. La circa 4 kilometri de mers cu mașina găsim plajele cu nisip fin”, spun românii.

apartamentul cu 3 camere

 

apartamentul cu 2 camere

Întreaga proprietate este foarte bine securizată, beneficiază de pază permanentă, iar parcarea mașinilor se face în fața blocurilor.

Proprietarii români descriu acest loc ca fiind pentru ,,oameni neastâmpărați și curioși, care vor să afle toată zestrea pe care Dumnezeu a făcut-o Cadrilaterului și de care, cândva, s-a bucurat și o parte a poporului român.

Din zestrea asta face parte Capul Kaliakra, un promontoriu pe care nu trebuie să îl ratați, cu a sa cetate din antichitate din care se mai păstrează poarta pe care se intra dinspre continent. O legendă tristă spune că aici 40 de fecioare s-au aruncat în mare, pentru a nu ajunge pe mâna turcilor și a fi convertite la islam. Sau poate ați auzit de Kaliakra datorită concertelor rock care se organizează aici în fiecare an, cu nume grele din industrie.

Mai puneți pe listă și peisajele spectaculoase de la Tyulenovo, locul pe unde umblau odinioară focile. Tyulen în limba vecinilor noștri înseamnă focă. Dar nimeni nu a mai văzut vreo focă pe acolo de vreo 40 de ani. În schimb, pe această coastă sălbatică a mării s-a găsit pentru prima dată petrol în Bulgaria, în 1951. Este o combinație de Grecia, Cipru, România și Bulgaria la un loc.

Orașele Varna, Dobrich și Kavarna sunt în apropiere. La Kavarna aveți de văzut un muzeu maritim, o comoară integrală din aur și 12 fântâni celebre pe drumul care duce spre port. În galeriile unor peșteri de lângă Varna se poate vizita Mănăstirea Aladja, unul dintre cele mai vechi așezăminte religioase de pe teritoriul Bulgariei.

Renumitele stațiuni Albena si Nisipurile de Aur se află și ele printre obiectivele turistice aflate in proximitatea Balcicului.

Cu experiențele culinare de la fermele de midii și de melci din apropiere nu vă mai întâlniți în altă parte și nici cu autohtonul vin de smochine, așa că faceți cumva să nu le ocoliți.

La toate astea adăugăm castelul Reginei Maria, cu grădina botanică terasată ce îl înconjoară, de care se îngrijește astăzi tocmai Universitatea din Sofia. Plimbatul prin grădina castelului durează cel puțin o jumătate de zi, pe alei umbrite de 33 de specii de palmieri, de milioane de trandafiri sau mii de cactuși. A doua cea mai mare colecție de cactuși din Europa aici își face veacul.

Am prezentat povestea românilor îndrăgostiți de Balcic, locul cu munte și mare deopotrivă, pentru ca voi să îi căutați, dacă aveți nevoie de cazare și ghizi turistici. Ei vă răspund la numerele de telefon 0040742111741 sau 0040766600438 și cunosc în permanență condițiile de intrare a turiștilor în Bulgaria. Anul trecut, spre exemplu, față de alte state europene sigilate de pandemie, accesul în Bulgaria a fost cel mai permisiv și este la o aruncătură de băț de România.

,,Ne-am îndrăgostit de țara aceasta și ne-am întors cumva aici ca să încheiem un ciclu. Părinții soțului meu sunt născuți în zona Kavarna. Pe vremea când România a anexat Cadrilaterul, Regina Maria a adus aromâni din Grecia să populeze zona. Printre ei, și bunicul soțului. Acesta și-a cunoscut marea iubire în Bulgaria, s-a căsătorit, a făcut doi copii, iar apoi, când România a pierdut Cadrilaterul, au fost deportați cu toții în Mangalia. Mulți ani, bunica soțului nu și-a mai putut vedea familia și locul natal. Acum, ca să rescriem povestea pentru sufletul nostru, am căutat să ajungem acolo de unde a plecat ea”, spune românca.

 

În Bulgaria se poate călători şi cu test antigen

Cum era de așteptat, Bulgaria nu impune condiţii drastice de călătorie în această vară. Cu începere de la 1 mai, turiștii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente pentru a intra pe teritoriul Bulgariei:

  • test PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore;
  • test antigen negativ efectuat în ultimele 48 de ore;
  • certificat de vaccinare; condiția e să fi trecut cel puțin 14 zile de la rapel;
  • dovada că au avut COVID-19 și s-au vindecat.

(Cristina Cornilă)

 

vedere din resortul Lighthouse

 

piscina cu acces gratuit din zona apartamentelor

 

piscina cu acces gratuit din zona apartamentelor

 

terenul de golf cu vedere la mare

 

piscina de la hotelul din resort

 

apartament 3 camere

 

apartament 3 camere

 

apartament 3 camere

 

apartament 3 camere

 

apartament 2 camere

 

apartament 2 camere

 

apartament 2 camere

 

apartament 2 camere

 

apartament 2 camere

 

plaja de la Balcic

 

plaja de la Balcic

 

resort Lighthouse

 

capul Kaliakra
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.