Moda9 la Șenchea: un proiect inovator care îmbină chimia cu creativitatea


Începând cu luna ianuarie a acestui an, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea” din Făgăraș a devenit gazda unui proiect educativ numit „Moda9 la Șenchea”, finanțat de către Fondul Științescu prin Fundația Comunitară Țara Făgărașului.

 

Proiectul este realizat de cadrele didactice Pop Laura-Elena, Puia Emanuela, Streza Dana și Alashqar Andreea. Acestea își propun să consolideze cunoștințele elevilor din domeniul chimiei și să le îmbogățească imaginația, încurajându-i să exploreze combinarea de culorilor și  să inoveze prin reutilizarea materialelor textile. Pagina proiectului: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555523758995

„Proiectul Moda9 la Șenchea are un scop dublu: să familiarizeze elevii cu utilizarea coloranților naturali și a celor sintetici întâlniți în industria textilă,  cât și să promoveze sustenabilitatea în modă. Elevii sunt încurajați să experimenteze cu diferite tehnici de colorare și să descopere moduri de reutilizare a materialelor. Proiectul a început în luna ianuarie și va continua cu activități pe tot parcursul anului școlar. Mulțumim Fondului Științescu și Fundației Comunitare Țara Făgărașului pentru suportul financiar și pentru deschiderea cu care ne susțin acest proiect”, a declarat prof. Puia Emanuela.

„Proiectul reprezintă o oportunitate pentru elevi de a explora chimia într-un mod inedit și practic. Folosirea coloranților naturali și sintetici în colorarea textilelor nu numai că îi va ajuta să aplice cunoştinţele teoretice în practică, ci și să descopere creativitatea și potențialul lor de a aduce schimbări pozitive în societate. Sunt convinsă că această experiență îi va inspira și îi va motiva să devină responsabili și implicați în protejarea mediului înconjurător”, a declarat dir. prof. Pop Laura Elena.

„Vopsirea hainelor este o artă veche de milenii, care ne conectează cu istoria și cu tradițiile strămoșilor noștri. În trecut, oamenii foloseau ingrediente naturale precum plante, fructe și insecte pentru a obține culori pentru textile. Această tehnică a colorării are rădăcini adânci în istoria umanității. Nu trebuie să mergem prea departe pentru a găsi exemple de haine tradiționale vopsite cu culori naturale. Le-am prezentat deja elevilor interesați de acest proiect despre culorile folosite în satul Șercaia și le-am arătat mostre de fire naturale colorate cu coji de ceapă, frunze de nuc, flori. Reacțiile lor au fost neașteptate. Par entuziasmați pentru activitățile care vor urma”, a declarat prof. Streza Dana.

„Proiectul Moda9 la Șenchea este o oportunitate excepțională pentru elevi de a învăța și de a se dezvolta într-un mod holistic. Prin intermediul proiectului, elevii își dezvoltă abilități practice și interdisciplinare. Este impresionant să vezi cum acești tineri își folosesc creativitatea pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător. Cred că această experiență va avea un impact pozitiv și durabil asupra vieților lor și că îi va inspira să se adapteze prin inovare în societatea noastră în continuă schimbare”, a declarat prof. Alashqar Andreea.

„Moda9 la Șenchea” încurajează creativitatea, orientarea activă pentru știință și tehnologie și mai presus de toate, sugerează importanța conservării resurselor și a protejării mediului înconjurător. „Moda9 la Șenchea” este un exemplu al modului prin care educația poate fi transformată prin intermediul proiectelor ce integrează cunoștințe academice, creativitatea și responsabilitatea socială și ecologică. Acesta nu este doar un proiect educațional, ci și o declarație de angajament față de un viitor mai sustenabil și mai luminos pentru generațiile viitoare.

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.