În 2015 Făgăraşul avea să primească o informaţie ce îl plasa altfel pe harta României. La propriu şi la figurat. În urma unor noi măsurători făcute de un profesor universitar s-a descoperit că centrul României este chiar în oraşul nostru.
De numele profesorului Alexandru Boroiu de la Universitatea de stat din Piteşti se leagă destinul geografic al Făgăraşului. El este primul om din România care a descoperit că mijlocul ţării este la Făgăraş, când toată lumea îl ştia la Dealu Frumos în judeţul Sibiu. Cei 35 de kilometri între localităţi, oricât de neînsemnaţi ar părea ca distanţă, sunt de fapt începutul unei noi ere în materie de geografie a României.
Profesorul Boroiu a spus că ceea ce l-a motivat să înceapă o serie de noi măsurători a fost de fapt intrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007. Primul său studiu a fost să calculeze centrul Uniunii Europene, care se mutase cu circa 100 de kilometri mai la sud, datorită intrării ţării noastre în structura continentală. Nu trebuie confundat cu centrul Europei fizice, care este situat la nord de Vilnius, în Lituania, fiind calculat în 1989.
După ce a găsit buricul Uniunii Europene, Alexandru Boroiu s-a aplecat asupra altei chestiuni, calcularea centrului României, despre care se ştia numai formal că este la Dealu Frumos, pentru că nu fusese confirmat prin niciun studiu ştiinţific. În 2010 avea confirmarea că Făgăraşul este noul centru şi au urmat publicarea unui studio şi anunţarea autorităţilor locale din municipiul nostru.
Pentru descoperirea sa, profesorul Alexandru Boroiu a primit în luna mai 2016 titlul de cetăţean de onoare al Făgăraşului, după un vot în unanimitate al Consiliului Local, la propunerea primarului Gheorghe Sucaciu.
Centrul României se află pe câmpul din spatele staţiei Transgaz de pe Aleea Upruc, având coordonatele: 45° 49’ 34.2” N / 24° 59’ 27.3’’ E. Sunt aproximativ 2 kilometri distanţă între centrul geografic al ţării şi Cetatea Făgăraş. Potrivit autorului măsurătorilor, acestea sunt destul de precise, marja de eroare fiind de 30 metri latitudine şi 60 de metri longitudine.
Municipalitatea va marca faptul că Făgăraşul este la kilometrul zero al ţării într-un mod inedit, însă nu exact acolo unde se află centrul, căci nu deţine teren, ci în parcul Regina Maria.
,,Pentru zone verzi în acest exerciţiu financiar avem de cheltuit aproximativ 2 milioane de euro. În spatele bazinului de înot din parcul Regina Maria avem o suprafaţă de 2 hectare pe care vom face un parc natural având forma hărţii României cu cele 7 regiuni ale ei. Vom planta arbori specifici fiecărei regiuni. În centrul României – de hartă e vorba – vom avea borna zero şi un catarg înalt de aproximativ 30 de metri. Înălţimea catargului ne-o va da proiectantul, în funcţie de vânt şi de condiţiile atmosferice de pe câmpul respectiv. Acolo vom avea stadionul de fotbal, bazinul de înot, baza sportivă şi această hartă-simbol care marchează centrul ţării. Pentru cei care nu sunt de-ai locului, accesul spre centrul României va fi uşor pentru că vor ajunge cu maşina pe Şoseaua Combinatului, apoi vor face stânga şi vor intra într-o parcare de 8.000 de metri pătraţi. De acolo, pe alei, vor explora pe jos întregul parc Regina Maria”, a explicat primarul Gheorghe Sucaciu.
Pe harta României de la Făgăraş, fiecare regiune va avea alocată o suprafaţă raportată la suprafaţa reală.
În anul 2021, o nouă confirmare a ajuns la Făgăraş, de această dată de la ANCPI, care arăta că ,,centroidul (centrul geometric) suprafeţei obţinute din totalitatea limitelor unităţilor administrativ teritoriale de pe teritoriul României este localizat în UAT Făgăraş”.
Chiar dacă Dealu Frumos nu va mai fi cunoscut în manualele de geografie drept centrul ţării, rămâne o destinaţie turistică apreciată, atât pentru zona pitorească în care este poziţionat, cât şi pentru Biserca fortificată veche de peste 700 de ani. Despre Dealu Frumos se ştia că ar fi centrul României încă din secolul al XIX-lea, iar în vremea comunismului a fost montat un panou acolo care arăta trecătorilor că se află în mijlocul ţării. Astăzi România are alte limite geografice faţă de acum aproximativ 160 de ani, presupunând că într-adevăr acela ar fi fost punctul 0 al ţării, dar nici măcar acel fapt nu poate fi confirmat în mod ştiinţific.
Puteţi citi AICI (CLICK) un reportaj despre Dealu Frumos şi Biserica evanghelică fortificată.
(Cristina Cornilă)